Sinds 2011

    

Agenda

  Activiteitenagenda

 Let op: besloten bijeenkomsten staan hieronder niet vermeld

Activiteitenagenda


De 18 Minuten Man: De Koepel van Brunelleschi

Datum:18-09-2019
19:00

DE KOEPEL VAN BRUNELLESCHI

Geniale ideeën kun je maar beter voor jezelf houden
In augustus 1418 wordt er in de Italiaanse stad Florence een architectuurwedstrijd aangekondigd. De winnaar mag de grote koepel ontwerpen voor de Cattedrale di Santa Maria del Fiore. Al sinds 1296 wordt er aan deze magnifieke kathedraal gebouwd en het is eindelijk tijd voor de koepel.
Alleen weet niemand hoe dat moet. Het stadsbestuur wil namelijk een koepel die zo groot is dat deze niet gebouwd kan worden met de bestaande techniek. Men weet niet eens of het bouwen van zo’n grote koepel eigenlijk wel mogelijk is. Het gevolg is dat de kathedraal al decennia lang een ovaal gat in het dak heeft met een doorsnede van 44 meter. Hoe lost het stadsbestuur dit op? Met een architectuurwedstrijd natuurlijk.


De winnaar is een eigenzinnige, halsstarrige maar geniale goudsmid uit Florence genaamd Filippo Brunelleschi. Hij heeft de bijna onbeschofte vrijpostigheid om te beweren dat hij de perfecte koepel kan ontwerpen zonder gebruik te maken van houten steigers om de koepel te ondersteunen. Maar hij weigert om te vertellen hoe hij dit voor elkaar denkt te gaan krijgen. Brunelleschi is namelijk bang dat zijn concurrenten zijn ideeën zullen stelen. Het eerste officiële patent dat ooit wordt toegekend is dan ook aan Brunelleschi voor de uitvinding van een speciale boot om marmer mee te vervoeren.

Het lukt Brunelleschi om de koepel te bouwen en om gaandeweg nieuwe technieken uit te vinden. In de komende eeuwen zal de koepel bijna 600 jaar aan stormen, oorlogen en aardbevingen doorstaan. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds de grootste bakstenen koepel die ooit is gebouwd.
Hoe heeft Brunelleschi dit voor elkaar gekregen? Valt er iets te zeggen voor het beschermen van ideeën in plaats van het delen ervan?

- Tijd: van 19.00 tot 21.00 uur (inloop v.a. 18.45 uur)
- Deelname: vrijwillige bijdrage voor de spreker
- Locatie: Martinetsingel 19, 7201 DS
- Meer info: 06-14453708 of ifo@atriumzutphen.nl


Wouter Blacquière is de 18-Minuten Man. Hij verdiept zich graag in een mens, een gebeurtenis of een idee en presenteert dan zijn bevindingen aan een publiek. Dat doet hij in18 minuten. Dit is namelijk lang genoeg om een boodschap over te brengen en kort genoeg om de aandacht van het publiek vast te houden. Aan het eind van het 18-minutenverhaal stelt hij aan de hand van het onderwerp een vraag aan het publiek als kader voor het altijd leuke nagesprek.

 View_of_Santa_Maria_del_Fiore_in_Florence (002).jpg


Terug naar overzicht


 

 

 


Kaart
Opbellen
Info